VOGELöDIN LINNA

Vogelödin linnassa


ETUSIVU
ARVOSTELUT
ARTIKKELIT
JULKAISUT
KIRJAT
LYHYTELOKUVAT
LINKKEJÄ

Saksalaisen mestariohjaaja F. W. Murnaun filmografia on turhauttavaa luettavaa ja nimenomaan siksi, että suuri osa miehen töistä on kadonnut. Yhdeksän ”menetetyn” teoksen joukossa on kuusi Murnaun ensimmäistä ohjausta, joten miehen uran alkutaivalta on vaikea hahmottaa. Nimet, säilyneet käsikirjoitukset ja mielikuvitusta ruokkivat still-kuvat osoittavat kuitenkin, että Murnaulta luonnistuivat hyvin monenlaiset elokuvat ja lajityypit jo uran alkuvaiheista lähtien.

Saksalainen valtavirtaelokuva oli 1920-luvulla niin ekspressionismiin painottuvaa, että näin nykypäivänä vastaavanlainen innokkuus johonkin tiettyyn tyyliin tuntuisi varmasti jopa ahdistavalta. Siksipä jokainen tyylisuunnasta poikkeava elokuva on jo pelkästään tämän vuoksi mielenkiintoa herättävä. Erilaista Murnauta on tarjolla esimerkiksi hänen toisessa säilyneessä elokuvassaan, vuonna 1921 valmistuneessa Vogelödin linnassa, jossa on havaittavissa selvästi viitteitä ruotsalaisten mestareiden tyylistä.

Schloss Vogelöd                  Schloss Vogelöd

Vogelödin linna kertoo ryhmästä aatelisia, jotka ovat kerääntyneet yhteen metsästysretkeä varten. Paikalle saapuu myös muuan kreivi Oetsch, joka on muutamaa vuotta aiemmin ollut syytettynä veljensä murhasta. Kreivin läsnäolo ei ole jokaisen mieleen ja jotta kaikki olisi täydellistä, saapuu paikalle myös murhatun miehen leski. Tunnelma linnassa on jännittynyt ja kun vanhoja tapahtumia aletaan uudemman kerran selvittää, alkaa näyttää siltä, ettei kaikki olekaan niin kuin on sanottu.

Vogelödin linna on lähtökohdiltaan runsaasti mahdollisuuksia tarjoava rikosdraama, mutta kaikesta on havaittavissa, etteivät sen keskeiset tekijät (Murnau, käsikirjoittaja Carl Mayer) ole saavuttaneet vielä sitä varmuutta ja hienoutta, joista heidät ja heidän myöhemmät teoksensa muistetaan. Tarinan kuljetuksessa ei ole mitään vikaa ja tunnelmaakin on luotu varsin onnistuneesti, mutta kokonaisuudesta puuttuu se viimeinen silaus, joka tekisi elokuvasta mieleen jäävän. Erityisen huomioitavaa elokuvassa on skandinaavisen vähäeleinen toteutus ja hillitty näytteleminen. Murnaun Ufa-tuotoksiin tottuneille Vogelödin linna tarjoaa täysin erilaisen siivun ohjaajan uralla.

Vaikka Vogelödin linna ei ole millään muotoa klassikko, ei sitä pidä kuitenkaan sivuuttaa mitättömänä elokuvana, vaan se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen elokuva jo pelkästään nimekkään tekijäryhmänsä ansiosta. Murnau ei ollut vielä tuohon aikaan mestari, mutta viitteitä tulevasta on nähtävissä jo monin paikoin. Ohjaaja otti kehityskaarellaan seuraavan askeleen vajaata vuotta myöhemmin kaikkien aikojen vampyyrielokuviin lukeutuvan Nosferatun (1922) myötä.

SCHLOSS VOGELÖD, 1921 Saksa

Tuotanto: Uco-Film GmbH Ohjaus: F. W. Murnau Käsikirjoitus: Carl Mayer, Berthold Viertel (Rudolf Stratzin kertomuksesta) Kuvaus: Fritz Arno Wagner, László Schäffer Lavastus: Hermann Warm
Näyttelijät: Lothar Mehnert (kreivi Johann Oetsch), Arnold Korff (lordi von Vogelschrey auf Vogelöd), Lulu Kyser-Korff (Centa von Vogelschrey), Paul Bildt (paroni Safferstätt), Olga Tschechowa (paronitar Safferstätt), Paul Hartmann (kreivi Peter Paul Oetsch), Herrmann Vallentin (tuomari)



© 21.9.2008 Kari Glödstaf