Näin Juri Gagarinin avaruuslennon vuosipäivänä on hyvä pysähtyä miettimään valkokankailla nähtyjä universumimme valloitusmatkoja. Niitä nimittäin riittää aina mykkäelokuvan ajoista alkaen. Tunnetuimpia lienevät Georges Mélièsin Matka kuuhun (1902), Holger-Madsenin Avaruuslaiva (1918), Jakov Protazanovin Aelita (1924) sekä Fritz Langin Nainen kuussa (1929). Monet muut avaruusmatkat ovat sen sijaan jääneet unholaan, vaikka syytä siihen ei olisikaan. Tällainen on viimeisenä neuvostoliittolaisena mykkäelokuvana valmistunut Kosmišeski reis, ”Kosminen matka”, jonka ilmestymisvuonna 1936 lähes koko muu maailma oli siirtynyt pysyvästi äänielokuviin.
”Kosminen matka” sijoittuu elokuvanteon kannalta tulevaisuuteen, kesään 1945, jolloin avaruustieteilijä Pavel Sedih päättää rakentaa raketin ja suunnata kuuhun. Innostunutta avaruusmatkailijaa koettaa hillitä hänen esimiehensä, professori Karin, jonka mielestä kuumatkailu on niin kauan vaarallista, kun avaruuteen lähetetyt eläimetkään eivät palaa sieltä elävinä. Sedih ei vastusteluista välitä, vaan päättää silti lähteä matkaan.
Vasili Zuravljevin ohjaama avaruusseikkailu on kaikin puolin viihdyttävä kokonaisuus. Siinä on Mélièsin fantasiaelokuvien kaltaista innostusta, Holger-Madsenin tapaista lapsenomaista uskoa ja naiiviutta sekä Langin suurelokuvaa jäljittelevää teknistä loistokkuutta. Aiheeseen on siis panostettu vakavissaan ja jos kaikkeen intohimoisesti suhtautuva nykykatsoja voi unohtaa tietyt avaruusmatkailuun liittyvät epäkohdat, hänellä on mahdollisuus nauttia tästä alle puolentoista tunnin mittaisesta elokuvasta mielin määrin. Ensimmäisen avaruusraketin nimeäminen Josif Staliniksi saattaa siitä huolimatta saada aikaan huvittuneita hymähdyksiä.
Juuri muuta huvittavaa ”Kosmisessa matkassa” ei olekaan. Se on erittäin näyttävästi toteutettu, eikä sen juonessa ole turhia käänteitä tai tyhjäkäyntiä. Tyylikkäästi toteutetut erikoistehosteet aina stop motion -animaatiota myöten ovat onnistuneita, mutta eivät itsetarkoituksellisia. Näyttelijät ja heidän hahmonsa ovat hienovaraisesti luotuja ja kun kuvamateriaalikin on hyvin säilynyttä ja elokuva kauttaaltaan pieteetillä restauroitu, voi ”Kosmista matkaa” suositella kaikille aihepiirin elokuvista kiinnostuneille. Tämän parissa ei aika käy pitkäksi.
Tuotanto: Mosfilm
Ohjaus: Vasili Zuravljev
Käsikirjoitus: A. Filimonov (Konstantin Tsiolkovskin romaanista)
Kuvaus: A. Galperin, I. Škarenkov
Lavastus: Ju. Sveš, M. Tiunov
Tehosteet: Fodor Krasne
Näyttelijät: Sergei Komarov (Pavel Sedih), K. Moskalenko (Marina), Vassili Gaponenko (Andriuša Orlov), Nikolai Feoktistov (kapteeni Viktor Orlov), V. Kovrigin (professori Karin), Ljubov Nenaševa (Orlovien äiti)
Kesto: 80 min.
Ensi-ilta: 21.1.1936 / ---